den gouden osse
home

home

Den Gouden Osse.

Afspanning, herberg, taverne.....

In 1850 wordt " Den Gouden Osse" gebouwd. Een drankgelegenheid met een passende naam in de omgeving van keuters- en pachtboeren. De os is voor hen heel belangrijk: deze vervangt immers het dure paard als trekdier voor ploeg en kar. En naast de "Bonte Os" en de "Vette Os" twee veel gebruikte namen - zal "Den Gouden Osse" toch wel de beste zijn zeker! Gelegen langs de weg van Ruddervoorde naar Torhout is deze afspaning heel gekend bij de kooplui die naar de paardenmarkt in Torhout trekken. Hier zijn immers staanders met houten roeden om hun dieren aan vast te binden. Een uitstekende halte om hun dieren eten en drinken te geven.

In 1928 opent een volledig heropgebouwde Osse haar deuren. Het wordt een herberg die een centrale plaast inneemt in de wijk " De Griete".Er is al telefoon, er wordt brood verkocht, veehandelaars laden hier de dieren die ze aan boeren uit de omgeving verkochten. Hoogtepunt is de jaarlikse wijkkermis met Pinksteren.Een tweedaagse met een feestprogramma waar een massa volk op af komt: een tent met muziek en dans, volksspelen als mastklimmen en ringsteken, een wielerwetstrijd van "Den Gouden Osse" tot de "Lange van  Bellens" waarbij de renners rond een bierton moeten draaien. Voor veel stamgasten is deze herberg hun tweede huis. Ze kennen zelfs de weg naar de keuken om er de innerlijke mens te sterken met ...jenever, waarbij de fles op een heel geheime plaats bewaard wordt. En ook boven op zolder gebeurden er zaken die het daglicht niet mochten zien: op zolder werden er in die jaren heel wat verboden hanenkampen gehouden. 

 

1997: Voor de derde maal wordt " Den Gouden Osse" geopend. op de parking staan geen "beestenkarren" meer, een rijke keuze aan drank maakt de weg naar de keuken overbodig om de innerlijke mens te sterken, een feestzaal vervangt de tent, wielertoeristen stallen er nu hun ijzeren paard......... maar het is nog altijd " met de deur in huis": een bewijs dat de eigenaars ( 6de generatie Sigrid en Marnik) de volkse geest van "Den Gouden Osse" wensen te behouden.

 

2012:Op 1 nov. Den Gouden Osse wordt overgenomen door Nathalie Gryson en Nico Van Roose.

De nieuwe uitbaters hebben gekozen voor een zéér kindvriendelijke bierbistro waar het heerlijk vertoeven is voor de kids. zij kunnen er gebruik maken van een binnenspeelhoek , maar bovenal spelen naar harte lust op het splinternieuwe speeltoestel dat in de kindertuin is geplaatst. En dit terwijl de ouders of grootouders kunnen genieten van een zongericht terras waar ze één ( of meerdere)  van de meer dan 130 streekbieren, trappisten of abdijbieren kunnen degusteren die door Nathalie met de meeste zorg wordt uitgeschonken en altijd klaarstaat met leuke weetjes over het biertje in kwestie. Ook is er ook een mooi aanbod voor de mensen die graag genieten van een leuke tea-room,  altijd verse wafels en een overheerlijke verwenkoffie , warme appeltaart of een verfrissend ijsje.

De ruime menukaart kan de honger stillen, vooral de Côte a los van 400, 800 of 1.2 kil vallen bij de klanten in goede aarde. Alle rundervlees die wordt op tafel getoverd is van het bruin gevlekte  “Limousin” wat staat voor  sappig zacht vlees met een super smaaksensatie.                                         De  varkensribbetjes worden er steeds met verse frietjes, zelf gebakken brood en smout met kaantjes geserveerd. Hun befaamde “boerenstutte”  met boerenpatté, kaas, gerookte boerenhesp of schelle van de zeuge smaakt lekker met een bijpassende biertje. Paling in den ketel kan men er bestellen in de room, natuur (met zelfgemaakte tartaar) of in het groen. Verder is er nog een ruime keuze aan visgerechten en is er in het weekend wel een suggestie van de chef te verkijgen. Elke maand is er een biertje van de maand die in de kijker komt waar altijd een mooie anekdote of leuk weetje aan verbonden is (proeven is de boodschap altijd leuk bij een zomers slaatje) .

Men kan er ook terecht voor een communie, verjaardag te vieren , recepties of welk feestje dan ook in een leuk apart zaaltje die van biljard zaal wordt omgetoverd in een gezellig feestzaaltje. Poeder uw neus maar, trek uw stoute dansschoenen aan en het feest kan beginnen.

Ook voor mindere gelegenheden leent dit zaaltje zich uitstekend, voor rouwmaaltijden  waar men kan kiezen uit verschillende formules, saaie of boeiende vergaderingen, waar de zaak nog een pluspunt krijgt voor de ruime privé parking die er aanwezig.

Nathalie en Nico heten u van harte welkom in   Bierbistro  “Den Gouden Osse”.

volg ons ook via FB DEN GOUDEN OSSE.

 


 

close
Afbeelding home
HD