den gouden osse
home

home

Den Gouden Osse.

Afspanning, herberg, taverne.....

In 1850 wordt " Den Gouden Osse" gebouwd. Een drankgelegenheid met een passende naam in de omgeving van keuters- en pachtboeren. De os is voor hen heel belangrijk: deze vervangt immers het dure paard als trekdier voor ploeg en kar. En naast de "Bonte Os" en de "Vette Os" twee veel gebruikte namen - zal "Den Gouden Osse" toch wel de beste zijn zeker! Gelegen langs de weg van Ruddervoorde naar Torhout is deze afspaning heel gekend bij de kooplui die naar de paardenmarkt in Torhout trekken. Hier zijn immers staanders met houten roeden om hun dieren aan vast te binden. Een uitstekende halte om hun dieren eten en drinken te geven.

In 1928 opent een volledig heropgebouwde Osse haar deuren. Het wordt een herberg die een centrale plaast inneemt in de wijk " De Griete".Er is al telefoon, er wordt brood verkocht, veehandelaars laden hier de dieren die ze aan boeren uit de omgeving verkochten. Hoogtepunt is de jaarlikse wijkkermis met Pinksteren.Een tweedaagse met een feestprogramma waar een massa volk op af komt: een tent met muziek en dans, volksspelen als mastklimmen en ringsteken, een wielerwetstrijd van "Den Gouden Osse" tot de "Lange van  Bellens" waarbij de renners rond een bierton moeten draaien. Voor veel stamgasten is deze herberg hun tweede huis. Ze kennen zelfs de weg naar de keuken om er de innerlijke mens te sterken met ...jenever, waarbij de fles op een heel geheime plaats bewaard wordt. En ook boven op zolder gebeurden er zaken die het daglicht niet mochten zien: op zolder werden er in die jaren heel wat verboden hanenkampen gehouden. 

 

1997: Voor de derde maal wordt " Den Gouden Osse" geopend. op de parking staan geen "beestenkarren" meer, een rijke keuze aan drank maakt de weg naar de keuken overbodig om de innerlijke mens te sterken, een feestzaal vervangt de tent, wielertoeristen stallen er nu hun ijzeren paard......... maar het is nog altijd " met de deur in huis": een bewijs dat de eigenaars ( 6de generatie Sigrid en Marnik) de volkse geest van "Den Gouden Osse" wensen te behouden.

 

2012: De nieuwe uitbaters hebben gekozen voor een bierbistro. In de zomer kan men genieten op ons zongericht terras, in de winter is het heerlijk vertoeven bij de vuurtjes in de zaal. Onze ruime menukaart kan de honger stillen, vooral onze cote a l'os van 1,2 kg, onze ribbetjes of scampi a volonté... Ieder weekend is er ook een suggestie.

Men kan er ook terecht voor een communie, verjaardag te vieren , recepties of welk feestje dan ook in een leuk apart zaaltje die van biljard zaal wordt omgetoverd in een gezellig feestzaaltje. Poeder uw neus maar, trek uw stoute dansschoenen aan en het feest kan beginnen.

Ook voor mindere gelegenheden leent dit zaaltje zich uitstekend, voor rouwmaaltijden  waar men kan kiezen uit verschillende formules, saaie of boeiende vergaderingen, waar de zaak nog een pluspunt krijgt voor de ruime privé parking die er aanwezig.

Nathalie en Nico heten u van harte welkom in   Bierbistro  “Den Gouden Osse”.

volg ons ook via FB DEN GOUDEN OSSE.

 


 

close
Afbeelding home
HD